måndag 22 februari 2010

Kiltarna!


Ja, visst är det så att vi alltid bär kilt när vi uppträder. Inte "kjol" alltså. Det ordet skulle man få äta upp att man sa om man skämtade med någon stor rödhårig skotte på den lokala puben. Kilten är typ det manligaste man kan ha och ett tecken på maskulinitet. Den bars ju av William Wallace, "Braveheart" himself!


Våra kiltar är självklart mer färggranna och dessutom helt skräddarsydda, något som barderna på 1000-talet inte kände till direkt. Kiltarna har vi köpt i Skottland, och vi bär lite olika tartans (rutmönster).
André har likt sin pappa Anders fastnat för Cameron, men med skillnaden att André har muted colours och Anders modern colours. Stefan bär Sutherlands klanmönster och Robin clan Logan.

Det är fritt val att välja mönster, så när som på det faktum att man måste vara av kunglig börd för att få bära Royal Stewart. Man går helt enkelt in i en välsorterad kiltbutik av rang och slår i olika tartan-böcker och väljer sin favorit. Något av en chansning då man egentligen bara väljer från små tygexemplar. Det är ju något annorlunda sen när man ser hela kilten, men lite känsla får man ha.
Vi växte ju upp med att se The Corbies spela skotsk musik och de bar ju kilt. Och i sann skotsk familjetradition så gör vi som våra fäder, ett sätt att hedra dem. Även om de såklart fortfarande är i livet, de har faktiskt inte ens en fot i graven än. Men för oss betyder kilten även att vi får en extra kick till spelningen. Och det behövs ju under långa kvällar och många set.
Kiltarna kostar mellan 4 och 5000 kr ungefär. I alla fall om det är av äkta kvalité. Mycket tycker vissa, andra resonerar att det är en investering/minne/plagg för livet. Och det tycker ju vi såklart.
I alla fall om man vill vara det band som starkast och mest kvalitativt bär fanan för skotsk (och irländsk) musik i Sverige!

/Pure Malt

Inga kommentarer: