tisdag 16 februari 2010

Det fanns en tid...- Anders Gjörling!


Anders gästar Pure Malt på the Dubliner.
Det fanns en tid....så sade alltid Anders Gjörling inför en av de äldsta låtarna på repertoaren, "The Rovin Journeyman". En låt bland många andra man förknippar med denna eminente folkmusiksångare. Anders var ju leadsångare för The Corbies länge under 70-, 80- och 90-talet. Ända in i 2000-talet faktiskt. Han har faktiskt inte lagt av än, bara tagit ett steg åt sidan ibland för att vi ungdomar (?) i Pure Malt ska bära fanan vidare. Framför allt under sena kvällar på The Dubliner etc.

Utan Anders hade inte Pure Malt funnits till. I alla fall inte med André i gruppen. Anders är nämligen Andrés pappa. Om ni inte redan visste detta. Duetter mellan far och son är inte helt ovanliga, och när Anders idag gästsjunger eller hoppar in vid större gig sjungs både Rovin Journeyman och I´m a Rover som duetter med dessa herrar. Annars sjunger han många andra låtar precis som han gjort tusentals gånger. Om du frågar Anders idag så har han många minnen ifrån spelningar och berättar gärna för alla som vill höra. Ursprunget? Anders var med och grundade Pipes&Drums säckpipeband här i Stockholm i slutet av sextiotalet. Där var han virveltrumslagare. Sedan utvecklades intresset för skotsk folkmusik tack vare förebilder som The Corries och Boys of the Loch bl.a. En grupp vid namn The Corbies bildades 1973 och resten är historia.
Anders ägnar sig idag något mer med sitt arbete som whiskyambassadör. Ett yrke och en passion som passar som handen i handsken. Uppdragen och provningarna är många och tiden för musik är mindre. Besök gärna hans hemsida om du vill veta mer. www.whiskyworld.se.
Men suget för musik-gig finns kvar. Åtminstone varje sommar när utomhus-scenerna lockar...Du rockar Anders, tycker vi.
/Pure Malt

Inga kommentarer: