söndag 23 maj 2010

Låtarna på Cask Strength

The Corbies hade alltid som tradition på sina skivor att skriva och berätta lite om låtarna på sina skivor. Vi har valt att inte göra det i skivkonvolutet utan gör det här på bloggen istället. Håll till godo:

1: Follow Me Up To Carlow/Morrisson´s Jig:

Det här var den enda låt som vi på förhand visste vart på skivan den skulle hamna. Sen många år är den vår öppningslåt på spelningarna och dels är den så svängig som en stark öppningslåt ska vara. Morrisson´s Jig hamnade direkt efter för att visa vilka makalösa instrumentalister vi förfogar över.

2: The Irish Rover:

Det här var utan tvekan en av de största utmaningarna på skivan. Det finns lika många versioner av den som det finns pubar på Irland. Vi tycker dock att vi verkligen lyckades sätta vår egen prägel på den.

3: Foggy Dew

En sång om Påskupproret på Irland 1916. Kanonerna dånar, hjältar skapas och över allt detta sveper dimman in över Dublin.

4: Botany Bay/ Boc Liath Nan Gobhar:

Botany Bay är en låt som åkt in och ut ur repertoaren de senaste åren. Efter att under en middag innan en spelning på Klara Hall bestämt att låten ska arras om för att få vara kvar, kom det här förslaget. Låtens nya arr, med en säckpipeinstrumental efter, garanterar att Botany Bay kommer leva i repertoaren länge.

5: Claymore High:

Här skrivs historia. För första gången finns en egenskriven låt med på en av våra skivor. André hade länge gått och klurat på hur han skulle kunna få ihop en låt som hette just Claymore High. Efter en spelning på Dubliner i Köpenhamn satt vi i den otroligt skitiga bandlägenheten och njöt av det bästa Danmark kan erbjuda (Tuborg, Carlsberg och ost). André plockade fram gitarren och spelade upp den låt han lyckats skriva. Att den är bra som fan bevisas av dess plats här på skivan.

6: Hills Of Donegal:

Även dåliga spelningar kan föra något gott med sig. Efter att ha tillbringat en kväll i Köping och blivit indansade i 58 ggr, satt vi på efterfest med personalen på krogen. Vi hörde denna låt i högtalarna och bestämde oss för att ta upp den. Låten handlar om fördelen av att flytta Las Vegas till bergen i Donegal och öppna kasinon och bordeller där. Efterfesten minns vi i övrigt väldigt lite av, men det sägs att den var kanon.

7: Willie MacIntosh:

Nej, det är inte historien om världens första datortillverkare, utan en historia om plundringen och skövlingen av borgen i staden Auchindoon 1592. En medlem i Clan MacIntosh, Willie, varnas för att bistå vid skövlingen. Han svarar kort att döden är ett billigt pris att betala. Låten är en typisk medeltidsballad och fanns från början med på ett av Dans soloprojekt vid namn "Musica Pax Est", dvs "Musik skapar fred".

8: Morning Nightcap/Toss The Feathers/Dram No.3:

Vi kände tidigt att vi behövde ett instrumentalset på skivan. Robin fick i uppdrag att leta fram lämpliga låtar att passa ihop med Toss The Feathers, som vi redan bestämt skulle vara med. Han kom fram med detta förslag och på den vägen är det...

9: Power Of The Gin:

Ännu en egenskriven låt, där inspirationen till texten kommer från bland annat Bellmans "Ack du min moder". I bakfylleångesten lovar en man bot och bättring, men efter en dusch och en sup så är han ute på banan igen. Låten är skriven av den svenska motsvarigheten till Lennon/McCartney, dvs Hübinette/Gjörling.

10: Paddy´s Green Shamrock Shore:

Att vi skulle spela in en ballad trodde vi nog inte själva för 4 år sedan. Men det var innan Robin spelade in den här och spelade upp för oss. Då var det inget snack om saken. Låten skulle med, punkt slut.

11: Money Money:

Vänta lite nu här. Pure Malt spelar in en Abba-låt? Hur fan kom ni på den idéen undrar ni. Jo ser ni, Dan blev runt 1995 ombedd att arrangera en Abba-låt på skotskt vis för ett tv-program som skulle innehålla diverse tolkningar av Abbas låtskatt. Programmet sändes aldrig, men vi tyckte att arrangemanget på låten var alldeles för kul och bra för att inte ha med den på skivan. André fick dock sjunga om den ett par gånger då Universal Music inte tillät oss att ändra texten så att den bättre passade en manlig sångare.

2 kommentarer:

Elle sa...

Kul läsning -tack! :)

I sommar önskar jag förresten att få se er här:

Pridefestivalen

Malmöfestivalen

Och någon stans i Köpenhamn.

Pure Malt sa...

Skulle lätt gärna lira på samtliga ställen.