måndag 19 april 2010

Före, under och efter gig

En spelning tar många timmar i anspråk. Den består ju trots allt inte enbart av de 3 eller 4 timmar som man aktivt står på scenen. En spelningsdags utseende beror mycket på var man spelar. Förr spelade vi mycket i Malmö. Där började egentligen spelningen redan vid 9 på morgonen då bilen rullade söderut. Under närmare 7 timmar hinner man med en del. Oftast diskuterades det repertoar eller nya låtar. Vid ankomst så riggade man upp utrustningen och sen var det mest hotellet som gällde, eller promenader ute på stan, vilka ofta inkluderade ett besök i en viss skivbutik. Tiden fram till spelning på lördagen bestod oftast av slöande på hotell eller ute på stan. Ofta hade Stefan med sig ett Playstation2, vilket gjorde att både filmtittande och spelande blev möjligt.

Nu är det väldigt sällan som vi har liknande spelningar numera. Det beror till stor del på att några av oss numera är stadgade familjefäder, men även att många ställen helt enkelt bara vill ha trios, och det kör vi inte, med få undantag.

Under en spelning, dvs pauserna, sitter vi mest och pratar. Antingen med folk som vi känner som tagit sig till spelningen. Eller så pratar vi med varandra, recenserar det senast spelade setet och går igenom saker att tänka på inför nästa. Det har även hänt att vi arrangerat om en låt under en paus, för att sen genomföra det nya arret i kommande set. Spontanitet är viktigt.

Efter spelningen är det dags för det som alla musiker lever för... Att få plocka ner all utrustning (om det är sista kvällen) och bege sig hemåt för att krascha i säng vid halv fem eller liknande.

Sånt är livet on the road...

Inga kommentarer: